Peru & Aruba, hoezo decadent
Door: Karst
Blijf op de hoogte en volg Karst
09 Februari 2008 | Peru, Lima
Arequipa is een vrij grote stad omgeven door vulkanen. Het centrum bestaat uit een gezellig plein met een fontein, waar het leven zich afspeelt: kindjes spelen met de duiven, oude mensen zitten op de bankjes te kijken en de jeugd loopt er hip te wezen. De rest van de dag heb ik dan ook Arequipa verkend, het Juanita-museum bezocht waar een ijs-mummie lag die aan de goden geofferd was en een klooster, waar de nonnen in totale afgeslotenheid leefden. Het klooster was een stadje op zich met allemaal straten en huisjes waar de nonnen leefden met hun bedienden, het waren namelijk dochters van gegoede families uit europa.
De volgende dag stond er een 2 daagse tour naar de colca canon op het programma. In een busje met zo’n 12 man gingen we op weg door het droge, woeste landschap van Peru. Aangezien we zelfs tot een hoogte van boven de 4000 meter zouden komen, hebben we onderweg een kopje coca-thee gedronken, dit is ‘de’ thee tegen hoogteziekten. Op zich was dit wel nodig want ik begon me steeds minder lekker te voelen, wilde alleen maar slapen en mijn eetlust was ook ver te zoeken. Aangekomen in het dorpje waar we die nacht zouden blijven slapen, hebben we een bezoek gebracht aan de warm water bronnen die super mooi tussen de bergen lag. Heerlijk om een tijdje in het warme water te liggen. ’s Avonds zijn we uit eten gegaan met de groep en uiteraard was er een showtje folklorisch dansen. Zoals altijd werden er mensen uit het publiek meegetrokken om mee te doen en het zal ook eens niet.....ik was de eerste gelukkige. ’s Avonds ben ik nog de kroeg ingedoken met Rory, Patrick (beiden uit Ierland), Suzy en haar vader, de 73-jarig Sebastiaan (beiden uit Canada)...wat een geweldige mensen. Vooral Sebastiaan, elke keer had hij het ene mooie verhaal na het andere en al snel had hij een fanclubje bij elkaar bestaande uit andere back-packers, die hem flink aanmoedigden tijdens het poolen....een erg mooie avond die ik niet snel zal vergeten. De volgende dag gingen we (brak) op weg naar de echt canon, dit is de één-na diepste kloof op de wereld, de diepste ligt ook ergens in Peru. Echt ontzettend indrukwekkend en mooi die hoogte. Ons einddoel waren de condors, die daar ’s ochtends vroeg rondzweven....en ja hoor, we hadden geluk, er vloog namelijk eentje vlak voor onze neus! Dat het toerisme belangrijk is voor de lokale bevolking bleek onderweg wel, overal kon je voor geld op de foto met in klederdracht geklede vrouwen, met een adelaar op je arm of terwijl je een babylama de fles geeft. Voor mij een beetje te toeristisch allemaal.... Al met al was het een erg leuke en mooie trip met een groep gezellig mensen.
De volgende ochtend moest ik alweer vroeg naar met de bus naar Puno, dit plaatsje ligt op 3800 meter aan het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer op de wereld. Het was niet echt een bijzondere stad, het was koud en ik had steeds minder trek. De daarop volgende nacht werd ik wakker met barstende koppijn en ben ik een paar keer naar de WC gerend om over te geven....ik had al het vermoeden dat ik last van hoogteziekte had en bij het openslaan van de reizigersbijbel, de lonely planet, werd dit bevestigd. Lekker is dat...en toen las ik ook nog eens dat het levensbedreigend kan zijn en dat de enige remedie naar een lager gelegen gebied gaan is. Laat ik nou net de vorige dag een 2-daagse tour op het Titicacameer gepland hebben, maar gelukkig voelde ik me de volgende ochtend een stuk beter en ben ik gewoon met de boot meegegaan. De eerste stop was bij de floating islands, dit zijn eilanden die geheel bestaan uit riet. Leuk om gezien te hebben, maar veel te toeristisch en volgens mij hadden ze het helemaal niet zo slecht daar, aangezien ze de cola-flessen achter de hutjes verstopten. Vervolgens zijn we weer het water op gegaan en doorgevaren naar Isla Amanti, waar ik een nachtje zou gaan slapen bij een familie die daar woont. Volgens mij waren ze erg aardig, maar communiceren ging vrij moeilijk aangezien ze zowel geen engels als spaans spraken. Ze lachte in ieder geval vriendelijk en ik werd goed verzorgd door hun. Ze hadden geen electriciteit, dus alles ging op gas en de belichting bestond simpelweg uit een kaars. Erg primitief, maar wel super leuk voor een dag/nacht. Ik ben lekker voor het huisje gaan zitten met een boek tussen hun huisdieren: een kip, hond, ezel en wat geiten, en met een fantastisch uitzicht over het meer. Met een australisch stel wat ik ontmoet had, ben ik het eiland gaan verkennen en ’s avonds naar alweer een folklorische avond geweest, waarvoor ook wij in klederdracht werden gehesen. De volgende dag hebben we een andere eiland in het Titicacameer bezocht. Het lopen op die hoogte is trouwens ontzettend vermoeiend, na 1 stap liep ik al te hijgen en velen met mij. We hielden onszelf maar voor dat het absoluut niet aan onze conditie lag....haha, maar weten zullen we het nooit ;)
Veel tijd had ik verder niet in Puno, want Cuzco wachtte alweer op mijn komst. Iedereen zegt dat Cuzco de mooiste stad van Peru. En ik moet toegeven, van wat ik gezien heb, klopt dat ook wel. Het is een gezellig stad met veel mooie gebouwen en alle huizen hebben rode dakpannen, wat een unicum is in Peru...ik had namelijk nog nooit zoveel golfplaten in mijn leven gezien. Om bij mijn hostal te komen moest ik door een paar smalle straatjes een trap op, inmiddels zou je toch verwachtten dat ik een beetje zou wennen aan het klimmen op hoogte, maar niets van dit alles....ik begon alweer te hijgen na een paar treden. Het hostel had in ieder geval wel een mooi dakterras met uitzicht op de stad en bergen, daar had ik die paar treden wel voor over. De volgende dag ben ik met Anouk, een Nederlands meisje wat ik daar heb leren kennen, door de stad geslenterd, wat gebouwen en kerken bezocht en een grote demonstratie tegen de privatisering van de Machu Picchu aanschouwd. Tijdens haar verblijf in Cuzco, had zij een man leren kennen die werkte voor een verslavingsinstelling in de stad en aangezien zij ook in die sector gewerkt heeft, had hij haar aangeboden om eens langs te komen. Zo doende zijn we met z’n tweeen bij het huis langs geweest, waar mannen en jongens vanaf 12 jaar woonden die vrijwillig afkickten van drugs (oa lijmsnuiven) en alcohol. Ze vonden het harstikke mooi om 2 grote ‘buitenlanders’ op bezoek te hebben en we kregen een uitgebreide rondleiding en hadden een gesprek met de baas van de instelling, zelf ook een oud gebruiker. Alles ging uiteraard in het spaans, maar zo nu en dan kon ik het zelfs volgen of ik kreeg een vertaling van Anouk. De dag zijn we uiteindelijk geëindigd met een zoektocht naar Cavia, de nationale delicatesse. We hadden een paar adressen doorgekregen van restaurantjes waar ze Cavia serveerden, maar ja.....dan moeten ze natuurlijk wel Cavia in huis hebben. Na ongeveer 1 uur zoeken hadden we dan eindelijk beet en kregen we Cavia voorgeschoteld die niets aan de verbeelding overliet, het beest lachte ons toe met zijn tanden onbloot en pootjes in de aanvalshouding...gelukkig had hij een tijdje in de oven liggen sudderen. En natuurlijk het belangrijkst, hoe smaakte het: veel botjes, weinig vlees, maar wel lekker.
Tot slot heb ik nog een bezoek gebracht aan de Machu Picchu, de verloren Inca-stad, bovenop een akelig steile rots diep in de Andes. Hier kan je alleen kan komen met een boemeltreinje of de Incatrail. Voor deze laatste 4-daagse toch had ik jammer genoeg geen tijd meer, dus werd het maar de trein, wat ook zeker niet verkeerd met het mooie uizicht. Eerst een overnachting gehad in Agus Caliente, het toeristendorpje onder de Machu Picchu, en de volgende ochtend om 5.30 uur met de eerste bus naar boven. En wat een indrukwekkende plek zeg, niet alleen de ‘verloren’ stad, maar de hele omgeving is fantastisch. Eerst heb ik een rondleiding door het complex gehad, waarna ik de Waynu Picchu heb beklommen. Een nog veel stijlere rots, waar nog wel eens Jappanners naar beneden storten. De hele dag (9 uur) heb ik doorgebracht met lopen door de ruines, het beklimmen van ‘bergen’ rond het terrein, maar bovenal genoten van al dit moois.
En toen was het al weer tijd om naar Aruba te vliegen, waar ik werd opgewacht door Femke, Martine, Eric en Moyra. ’s Avonds meteen uit eten geweest bij Salt & Pepper, te tent waar Femke werkt en gezellig bijgepraat. De rest van de week bestond eigenlijk alleen maar uit relaxen, beetje bij het zwembad liggen, sunset’s kijken aan het strand en met Moyra spelen. Toen ik weg ging was ze nog een baby, maar inmiddels is het echt een mensje geworden. Ben benieuwd hoe ze over 2 maanden is, want dat is de tijd die mij nog rest op Curacao....nog even goed genieten van het leven hier dus.
Karst
Dit zijn de foto’s van Peru en Aruba: http://picasaweb.google.nl/karstopcuracao/PeruAruba
09 Februari 2008 - 20:04
The Family:
He Karst! Beetje oud nieuws voor ons he, hoewel ik nog weer iets nieuws heb gehoord over je vliegreis naar Arequipa. Maar Ynt en Aly vonden het weer een geweldig verhaal. Voor hen was het natuurlijk helemaal nieuw en ze hebben de luxe dat wij nog meer inside informatie hadden om bij de foto's te vertellen. Sorry als je dat zelf had willen doen! Dikke kus van Ynt, Aly, Eric, Martine en Moyra -
10 Februari 2008 - 00:25
Dyantha:
Geweldige foto's! hebt het wel naar je zin gehad lees ik zo. newayz je weet het he, als je trug in NL bent wil ik de uitgebreide versie horen en alle foto's van na 26/09/07 zien ;)
hey karst, wak bo gosa bo latstu simannan na antias. gosa dje solo pa mi tambe paso kinan ta friew :(. newayz, bai cu Dios does, anto mi lo mirabo na hulanda (K) -
10 Februari 2008 - 02:15
De Buurvrouw:
ey swaatje, nog twee maanden en dan zit ons mooie avontuur er weer op... laten we nog ff lekker genieten!!! tot straks op mambo! -
10 Februari 2008 - 08:38
Sophie:
Hee Karst. Wat een mooie verhalen zeg, ben aan het genieten. Ik vind het ongelooflijk snel gaan zeg, ga je echt al over twee maanden weer terug? niet te geloven. Geniet er nog maar van, had gehoord dat Astrid jou op komt halen? Echt super tof!
Nou gelukkig is het dit weekend ook supermooi weer, met veel zon en 's middags ook best warm, alhoewel het 's nachts vriest doet het me bijna aan het tropische weer op Curacao denken!! Geniet er nog van!!
xx Sophie
10 Februari 2008 - 10:42
Astrid:
Heej Karst! Super wat je nu allemaal weer mee maakt daar! Ben echt jaloers op je... Gelukkig heb ik hier het WK allround nog. Heb echt super veel zin in Pasen! -
10 Februari 2008 - 11:16
Betty:
Ha die Karst, geweldig om je reisverhaal te lezen. Peru staat ook nog op mijn lijstje. Toch eerst jou verhalen horen als je weer in Nederland bent. Heel veel succes nog deze laatste maanden. Groetjes Betty. -
10 Februari 2008 - 11:56
Imre:
Mooie verhalen weer!
geniet er nog ff van!
grtz! I&V -
10 Februari 2008 - 12:16
Tom:
Hoi Karst,
Dat is op zich wel een tof idee voor een teamavondje: Cavia roosteren...haha. Ik ben voor. Geniet ervan, en tot ziens! Tom -
10 Februari 2008 - 14:47
Marloes:
Heej jij wereldreiziger! En weer even de 'grote buitenlander' uitgehangen?! Ik krijg spontaan een flashback... ;). -
11 Februari 2008 - 08:45
Tiny:
Karst! jaloersmakende verhalen. En de foto's maken het helemaal af! Echt supertof wat je daar allemaal beleefd. Geniet nog van je laatste paar maanden.
Groetjes Tiny. -
11 Februari 2008 - 13:53
Nynk:
aaaaaaaaah KARST?!!!!! Hoe heette je hostel in Cusco?!!!!!! Je gaat me toch echt echt echt niet vertellen dat je in dezelfde hebt gezeten als ik he? Hospedaje shitshit ben t even kwijt, maar zaterdag de foto nog bekeken! Echt aan de rand van bewoond Cusco met een pannenkoekrestaurantje en heerlijk lounge-achtig tentje om de hoek. Wat stom dat ik niet op de namen kan komen! Nou ik ga verder lezen, kijken hoeveel meer bekends ik tegen kom. Ohwww niet eerlijk, wil ook weer terug. Genieten jij! Kus, Nynke van de promocie ;) -
11 Februari 2008 - 13:54
Nynk:
ps. meer cocathee moeten drinken! Je moet nog echt even coca-bladen eten voor je gaat, smerig lekker hahaha -
11 Februari 2008 - 14:00
Nynk:
nu hou ik op hoor, maar je bent al weg lees ik, jammer! Ook weggeslagen bij die hoekige steen hahaha? Tot gauw! -
12 Februari 2008 - 13:27
Marit:
Ja nogal decadent, al mocht ik ook niet klagen...... Heel erg veel plezier nog!!! -
18 Februari 2008 - 14:55
Hiltje:
Hey Karst!
Mooie verhalen weer zeg! Geniet nog van je laatste maandjes daar!
Groetjes, Michiel, Hiltje en Hannah -
01 Maart 2008 - 18:34
Betty :
Lieve Karst ,bedankt voor je mooie kaart, het was even een traan wegpinken hoor, je bent een topper. Zet hem op voor de laatste maanden, de verhalen wil ik ontzettend graag horen allemaal,nou ja allemaal dan wordt het ook vaak heeel laat denk ik, en hoe later hoe gekker we zijn. Karst succes joh, ga ervoor. Ik blijf je volgen. Groetjes uit Dokkum. -
12 Maart 2008 - 00:37
Margriet:
wat een verhalen kan je schrijven zeg.. maar ook wat een reis!! echt ongelofelijk!! Zo te horen en te zien, moet ik daar ook zeker nog heen :D
Enkele dingen herken ik wel.. hun autorijstijl kennen ze hier idd ook. Af en toe vrees ook ook wel voor mijn leven hier.. haha
Verder heb ik het hier goed naar mijn zin. ben nu wel aardig ingeburgerd. Donderdag beginnen eindelijk mijn lessen spaans, ben benieuwd!
jouw tijd zit er over een maandje alweer op, wel zin om naar huis te gaan of had je nog wel wat langer van het leven daar willen genieten?
muchos besos.. -
21 Maart 2008 - 23:31
Marthe:
Nou ik ben in peru hoor, nu in Cuzco. Dus geen tijd gehad om een uurtje met je te praten van te voren. Dus nu maar even je site bewonderd. We gaan morgen river raften, daarna naar Pisac en maandag naar Machu Pichu.